28.1.2014

Voi nyt vaihdot soikoon

Maltoin kuin maltoinkin nukkua yön yli ja käydä näin koeviikon kunniaksi tekemässä englanninkokeen, ennen kuin ryhdyin läpikäymään yhtä niistä asioista, jotka ovat vielä ei-niin-kovin-ajankohtaisia, eli laukanvaihtoja askeleessa.
   Ennen varsinaiseen pohdintaan ryhtymistä voisin kerrata mun ja Gracen vaihtohistoriaa vähäsen. Marellahan ei osannut vaihtaa laukkaa, mikä toisaalta oli aika hyvä juttu kilpaillessani helppoa b:tä, jossa vaihtoja ei yleensä toivoisi esiintyvän. En siis koskaan ennen Gracen ylläpitoon ottoa ollut päässyt tekemään juuri lainkaan vaihtoja ja  Grace on itseasiassa varmaan ensimmäinen hevonen, jonka kanssa olen koskaa tehnyt mitään niiden tapaistakaan.
   Hevonen sen sijaan on tehnyt paljonkin vaihtoja - puhtaita tai ei - ja estehevosille jokseenkin tyypilliseen tapaan vaihdot tehtiin aluksi kahdessa osassa. Ongelmahan tuli vastaan siinä, ettei Grace tehnyt ns. stereotyyppisiä estevaihtoja, vaan vaihtoi ensin takaosan ja sitten vasta etuosan, vaikka sen olisi olettanut tekevän juuri päinvastoin. 
  Toisaalta tuo virhe on päinvastaista parempi, koska tahtoisin laukkaa vaihtaessani takaosan tulevan ensimmäisenä alas, kuten varmaan moni muukin vaihtoja hiova. Nykyään Gracen vaihdot ovat jo parantuneet, mutta parhaaseen mahdolliseen suoritukseen tarvitaan äärimmäisen huolellinen valmistelu jo useampaa askelta ennen varsinaisia apuja. Jokainen vaihtohan pitää valmistella, tietenkin, mutta Gracen kanssa se valmisteluaika on mielestäni ihan liian pitkä.

Suurin ongelma itselläni vaihtoa tehdessä on paitsi taaksepäin ajatteleva istunta, myös staattiset kädet. Kuten edellisen postauksen minivideossakin näkyy, jään pitämään helposti tuntumaa jotenkin liian kireällä, enkä anna hevoselle tarpeeksi tilaa vaihtaa kunnolla. Seurauksena liiallisesta taaksepäin ajattelustani Grace jää pahimmillaan ihan paikalleen vaihdon aikana, jolloin laukka kuolee jo valmiiksi uuteenkin suuntaan.
  
Vaihto-ongelmat ovat kuitenkin sen sorttista settiä, etten yritä liiemmin lähteä niitä omin nokin ratkomaan, vaan pyydän apua valmentajilta. Vaikka tiedänkin teoriassa kuinka laukanvaihto kannattaisi tehdä, en ole varma osaamisestani, kun korjauksen kohteena on esimerkiksi liikkeen suoruus ja sen parantaminen. Onneksi valmentajat ovat olemassa, ilman voisi olla vähän liian hankalaa!

Nyt mun on kuitenkin pakko vetäytyä takaisin fysiikan ihmeelliseen maailmaan, koska osaamiseni termodynamiikan asioista on hieman puutteellista, eikä bloggaaminen todennäköisesti asiaan auta. Turhautumista odotellessa.. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti